Edukacije u opštinama Han Pijesak, Istočno Novo Sarajevo, Foča i Višegrad

Gradska razvojna agencija Banja Luka provodi projekat „Poboljšanje pristupačnosti i dostupnosti zdravstvenih i socijalnih usluga u cilju poboljšanja kvalitete socijalne inkluzije djece i mladih sa poteškoćama u razvoju (eng. „Improving Accessibility and Avilability of Health and Social Services to Enhance Social Inclusion Quality for Children and Youth with Developmental Disabilities“ – ASIQ) kojeg finansira EU kroz Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020.

Projekat ukupne vrijednosti 575 122,10 EUR je započeo 1. jula 2020. godine i trajaće 18 mjeseci, tačnije do 31. decembra 2021. godine. Pored Gradske razvojen agencije Banja Luka, koja je vodieći partner, partneri na projektu su JU Centar „Zaštiti me“ i JU „Centar za obrazovanje i rehabilitaciju sluha i govora“ iz Republike Srpske, OŠ „Voštarnica – Zadar“ i JU Resursni centar za djecu i mlade Podgorica.

Osnovni cilj projekta je poboljšanje dostupnosti i pristupačnosti zdravstvenih i socijalnih usluga u cilju poboljšanja kvaliteta socijalne uključenosti i obrazovanja djece i mladih sa smetnjama u razvoju, a rezultati projekta su:

1. povećanje dostupnosti i kvaliteta zdravstvenih i socijalnih usluga za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju,

2. uspostavljene nove usluge za dijagnostiku i nabavke nove opreme za rad sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju i

3. edukacija svih koji rade sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju, te uspostavljanje saradnje i razmjene znanja i informacija.

Zahvaljujući ASIQ projektu uvedene su nove tehnologije u radu, nabavljena je oprema za senzornu sobu, smart ekrani za učionice, poboljšan rad u oblasti asistivne tehnologije, logopedije, modernizovan rad u kuhinji, pekari, plastenicima i vešeraju te obezbjeđen adekvatan prevoz učenika u četiri partnerske institucije.

JU Centar „Zaštiti me“ je organizovao info, edukativne događaje na kojima su promovisane nove usluga za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju uvedene kroz ASIQ projekat. Događaji su organizovani u opštinama Han Pijesak, Istočno Novo Sarajevo, Foča i Višegrad, koje prema Rješenju za organizovanje resursnog centra, pokriva ustanova.

Događajima su prisustvovali predstavnici osnovnih škola, vrtića, centara za socijalni rad, udruženja građanja i republičkih institucija. Značajnost ovakvih događaja potvrđuje 119 prisutnih zvanica na ova četiri događaja.

Share on facebook
Podijelite preko Facebooka
Share on twitter
Podijelite preko Twittera
Share on linkedin
Podijelite preko Linkedina
Share on email
Podijelite preko emaila