Nabavkom opreme i prevoznog sredstva unaprijeđen cjelokupni vaspitno obrazovni proces

Gradska razvojna agencija Banja Luka provodi projekat „Poboljšanje pristupačnosti i dostupnosti zdravstvenih i socijalnih usluga u cilju poboljšanja kvalitete socijalne inkluzije djece i mladih sa poteškoćama u razvoju (eng. „Improving Accessibility and Avilability of Health and Social Services to Enhance Social Inclusion Quality for Children and Youth with Developmental Disabilities“ – ASIQ) kojeg finansira EU kroz Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020.

Projekat ukupne vrijednosti 575 122,10 EUR je započeo 1. jula 2020. godine i trajaće 18 mjeseci, tačnije do 31. decembra 2021. godine. Pored Gradske razvojen agencije Banja Luka, koja je vodieći partner, partneri na projektu su JU Centar „Zaštiti me“ i JU „Centar za obrazovanje i rehabilitaciju sluha i govora“ iz Republike Srpske, OŠ „Voštarnica – Zadar“ i JU Resursni centar za djecu i mlade Podgorica.

Osnovni cilj projekta je poboljšanje dostupnosti i pristupačnosti zdravstvenih i socijalnih usluga u cilju poboljšanja kvaliteta socijalne uključenosti i obrazovanja djece i mladih sa smetnjama u razvoju, a rezultati projekta su:

1. povećanje dostupnosti i kvaliteta zdravstvenih i socijalnih usluga za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju,

2. uspostavljene nove usluge za dijagnostiku i nabavke nove opreme za rad sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju i

3. edukacija svih koji rade sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju, te uspostavljanje saradnje i razmjene znanja i informacija.

Zahvaljujući ASIQ projektu uvedene su nove tehnologije u radu, nabavljena je oprema za senzornu sobu, smart ekrani za učionice, poboljšan rad u oblasti asistivne tehnologije, logopedije, modernizovan rad u kuhinji, pekari, plastenicima i vešeraju te obezbjeđen adekvatan prevoz učenika u četiri partnerske institucije.

Nabavkom ove značajne opreme i prevoznog sredstva za rad institucija unaprijeđen je cjelokupni vaspitno obrazovni proces, a posebno praktične nastave koja je veoma značajna za učenike. Takođe se direktno utiče na kvalitet pruženih usluga kao i na broj korisnika usluga.

Nabavkom novog prevoznog sredstva obezbjeđuje se adekvatan prevoz učenika (djece i mladih sa smetnjama u razvoju). Usluga prevoza podrazumijeva preuzimanje učenika u njihovom domu te povratak kući nakon nastave. Međutim, usluga prevoza ne znači samo transport već ima puno šire značenje za učenike i njihov razvoj. Vozilo i vozač su na raspolaganju za mnogobrojne aktivnosti koje škola organizuje. Glavni cilj omogućavanja prevoza je pružanje prilika našim učenicima za učestvovanje u životu lokalne zajednice i prilika za socijalizaciju.

Share on facebook
Podijelite preko Facebooka
Share on twitter
Podijelite preko Twittera
Share on linkedin
Podijelite preko Linkedina
Share on email
Podijelite preko emaila